Solbakken Andelsgard
JORDSKOKK
Varebeskrivelse
Jordskokk (Helianthus tuberosus) er en flerårig vekst som hører til korgplantefamilien. Den stammer egentlig fra det østlige Amerika hvor den ble dyrket av urbefolkningen. Oppdagelsesreisende Samuel de Champlain tok den med til Europa i 1605. Til Norge kom den i 1639, lenge før poteten – men da poteten kom ble den raskt utkonkurert. For selv om begge plantene setter knoller under jorden og en kan høste en haug fra begge plantene stopper likheten der. Potetplanten ruver ca en halv meter over bakken og jordskokken ca 2 meter.
Jordskokken er å betrakte som en ferskvare med sesong fra oktober til jul. Noe som er veldig spennende med jordskokken er at den kan tåle frost, og det som ikke blir høstet før jul kan en ta opp etter det nye året har begynt og utover våren. Det blir liksom to sesonger pr år. Det ser kanskje ikke så spennende ut der den ligger, den knudrete lille knollen, men ikke la deg lure av utseende! Med smak som minner om en blanding av trøffel og artisjokk, er den så absolutt roten til alt godt.
Det er lett å holde jordskokk åkeren ugress fri. Det må lukes litt på våren før plantene skyter i været og dekker hele området og ugresset slipper ikke til.
Bruksområde
Jordskokken har en søtlig nøtteaktig smak og suppe basert på jordskokk kan gjerne tilsettes andre grønsaker, kyllingkjøtt, kjøttboller, sopp, skinke eller bacon. En kan variere mye etter egen smak.
Tilberedningen av jordskokker er veldig lik som for poteten. Det vil si at du kan bake, koke, dampe, grille, fritere, ovnsbake og mose dem.
En kan godt bruke jordskokk pure som jevning i alle slags supper eller sauser.
Slik tilbereder du jordskokk
1. Skrell jordskokkene.
2. Legg dem gjerne i vann med litt sitron, da beholder de den bleke fargen.
3. Kokes eller dampes i ca 15 minutter, eller kuttes i tynne skiver og stekes i smør til de er møre. Smaker godt til både kjøtt og fisk og i salater.
Toppen av Jordskokk planten.
Under jorden er det mange sammenvokste knoller. På grunn av den knudrete formen er jordskokken mer krevende å vaske og skrelle enn poteten.