top of page

Grønne tomater

Syltede grønne tomater:

1 porsjon:

1 kg faste, små grønne tomater

2 liter vann

Eddiklake:

2 1/2 dl eddik 7%

750 g sukker

8 kryddernelliker

1 vaniljestang

Her går det an og bytte ut nellik og vaniljestang med tørket Ingefær. Husk og skrap den godt før du hiver den oppi.

Fremgangsmåte:

1. Skjær ut det harde stilkfestet. Skyll tomatene og prikk skinnet med en gaffel eller stoppenål. Kok opp vann, legg tomatene i og la dem småkoke 5-10 minutter, til de er halvmøre.

2. Ta tomatene opp og flå av skinnet. Legg tomatene på kjøkkenpapir så de får renne godt av.

3. Ha eddik, sukker og nellik i en kjele. Splitt vaniljestangen i to på langs og legg den i. Rør til det koker opp slik at sukkeret blir oppløst. Legg tomatene i og la dem trekke på svak varme til de er møre.

4. Tomatene må ikke koke så lenge at de går i stykker. Syltede tomater skal holde formen. Ta tomatene forsiktig opp. Kok sausen inn uten lokk i ca 10 minutter. Skum hvis nødvendig. Legg tomatene tilbake i sausen og gi dem et oppkok.

5. Legg dem forsiktig på glass eller krukke. Fyll sausen på og bind over.

6. Hell sausen forsiktig av etter en uke. Gi den et nytt oppkok, skum godt, og la sausen koke inn i ca 10 minutter. La sausen bli kald og hell den over tomatene igjen. Bind over eller sett på lokk. Oppbevares mørkt og kjølig.

Dette er en av lekkerbiskene blant de sursyltede grønnsakene. Server dem til stek av storfe eller vilt, eller på koldtbordet ved siden av saftig fårerull, salami eller paté.

Stekte grønne tomater

6 grønne eller så vidt røde tomater 75 g hvetemel 75 g maismel 1 ss brunt sukker 1/2 ts salt 1/4 ts nykvernet pepper 1 liter olje til fritering

Skyll og tørk tomatene. Skjær dem i 1/2-1 cm tykke skiver. Bland hvetemel, maismel, sukker, salt og pepper i en dyp tallerken. Vend tomatskivene i blandingen. Rist av overflødig mel. Varm oljen i en tykkbunnet gryte med høye kanter. Oljen er varm nok når det stiger opp bobler rundt skaftet på en tresleiv som stikkes nedi. Frityrkoker stilles inn på 180 C. Stek tomatskivene i omganger til de er gyllenbrune på begge sider. Ta opp tomatskivene med hullsleiv og la dem renne av litt på kjøkkenpapir. Server dem varme. Antall personer: 4

Oppskriften er funnet på: Barnemix.no

Chutney med grønne tomater

(tja, til 6-8 små syltetøyglass glass)

1 kg grønne tomater

100 gram økologisk rørsukker*

1,5 dl eddikk (jeg brukte O&COs honning og ingefæreddik)

en stor neve rosiner

1 klype tørkede chilifrø

5 nellikspiker

1 ts kanel

2 hele kanelstenger

1 ss paprikapulver

1 rødløk

*eller demararasukker eller annen søtning.

Skjær tomatene i biter, finhakk rødløken og ha det i en kjele sammen med alle de andre ingrediensene. La det hele koke opp, før du skrur ned varmen og lar chutneyen småputre i 1-1 1/2 time. Ta ut nellikspiker og de hele kanelstengene før du har chutneyen på varme og rene glass. Settes i kjøleskap når de er avkjølet, la chutneyen sette seg i 4-6 uker før du bruker den.

Kilde: www.lekkermunn.com

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page