top of page

Grønnkåloppskrifter


Smørdampet grønnkål

4 personer

ca 300 g vasket og strimlet grønnkål

1–2 ss smør

Vann

Salt

Gressløk, grovhakket

Slik gjør du:

Kok opp 1–2 cm vann i en romslig kasserolle, tilsett smør og en klype salt. Ha i grønnkålen og la det koke over høy varme til det meste av vannet har fordampet, eller til grønnkålen er knapt mør. Bruk lokk, men la samtidig litt av dampen slippe ut. Serveres straks, gjerne med litt grovhakket gressløk på toppen.

Rask og sunn grønnkålchips

Ingredienser:

Grønnkål

Olivenolje

Salt

Slik gjør du:

Skyll og rens grønnkålen. Riv bladene i grove biter. Gni inn grønnkålen med litt olivenolje og fordel grønnkålen utover et stekebrett med bakepapir, dryss over en klype salt. Stek grønnkålen ved 175 ˚C (bruk varmluft) til grønnkålen blir sprø. Det tar ikke så lang tid, ca. 15 minutter. Hvis bladene virker litt tykke, kan du snu dem en gang underveis i stekingen og eventuelt legge til 5 minutter på steketiden.

Kremet grønnkål

Ingredienser:

200 g grønnkål

2 dl fløte eller matfløte

Salt, kvernet pepper og revet muskat

Slik gjør du:

Skyll kålbladene, fjern den grove stilken og riv bladene i små biter. Kok inn fløten til halv mengde og smak kremen til med salt, pepper og revet muskat. Kok grønnkålen knapt mør i fosskokende lettsaltet vann, det tar ca. 2 minutter. Hell av kokevannet og la grønnkålen dryppe godt av seg. Bland kålen sammen med den innkokte kremen.

Grønnkålpai

4 personer

PAIDEIG:

125 g smør

250 g mel

1 dl kaldt vann

FYLL:

1 pose ferdig vasket og strimlet grønnkål (150 g)

1 stort hvitløkfedd, finhakket

2 store egg

2 dl crème fraîche, fløte eller matfløte

100 g revet ost

Olivenolje

Salt og kvernet pepper

Bruk en rund form, ca. 22 cm i diameter.

Slik gjør du:

Smuldre smøret inn i melet. Tilsett vann og kna deigen glatt og smidig. Eller kjør smør og mel i en hurtigmikser, tilsett vann og kjør til deigen har samlet seg. Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den hvile i ca. 30 minutter i kjøleskap. Kjevl ut deigen og kle formen med paideig. Fjern overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel, kle den med bakepapir og dekk bunnen med tørkede erter (for at bunnen skal bevare fasongen under steking). Stek bunnen ved 200 ˚C i 15 minutter. Løft ut de tørkede ertene.

Fres grønnkål til den blir blank i en stor stekepanne med litt olivenolje. Tilsett hvitløk og rør til grønnkålen mykner noe. Fordel grønnkålen utover tertebunnen og dryss over osten.

Visp sammen egg og fløte, krydre lett med salt og kvernet pepper (litt revet muskat er også godt).

Hell eggeblandingen over tertefyllet og stek terten ved 180 ˚C i ca. 30–40 minutter, eller til overflaten er gyllen og fyllet har stivnet. Serveres varm eller kald.

Grønnsaksuppe "rett i kroppen"

4 personer

2–4 gulrøtter

¼ kålrot

4 mellomstore poteter

1 persillerot

½ purre

¼ kål

Ca. 2 l kjøtt- eller grønnsaksbuljong eller bruk løpstikke

2 blader grønnkål

2 røkte kjøttpølser

Salt og kvernet pepper

Revet pepperrot til servering hvis ønskelig

Slik gjør du:

Vask og skrell alle grønnsakene. Skjær gulrøtter, kålrot, poteter og persillerot i jevne biter. Skjær purren i skiver, kålen i grove strimler/biter og riv grønnkålbladene i mindre biter. Ha alle grønnsakene, unntatt grønnkålen, over i kjele og tilsett buljong så det dekker grønnsakene. Kok opp og la det småkoke i ca. 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Skjær pølsen i biter og ha det sammen med grønnkålen i suppen mot slutten av koketiden. Smak til med salt og kvernet pepper. Dryss over fersk revet pepperrot for ekstra smak.

Tips: Varier grønnsaker og mengde etter eget ønske. Pølse kan erstattes med skinke, kjøttboller eller kokt svineknoke. En perfekt anledning til å bruke opp gode rester fra gårsdagens middag.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page