Grønnkåloppskrifter
Smørdampet grønnkål
4 personer
ca 300 g vasket og strimlet grønnkål
1–2 ss smør
Vann
Salt
Gressløk, grovhakket
Slik gjør du:
Kok opp 1–2 cm vann i en romslig kasserolle, tilsett smør og en klype salt. Ha i grønnkålen og la det koke over høy varme til det meste av vannet har fordampet, eller til grønnkålen er knapt mør. Bruk lokk, men la samtidig litt av dampen slippe ut. Serveres straks, gjerne med litt grovhakket gressløk på toppen.
Rask og sunn grønnkålchips
Ingredienser:
Grønnkål
Olivenolje
Salt
Slik gjør du:
Skyll og rens grønnkålen. Riv bladene i grove biter. Gni inn grønnkålen med litt olivenolje og fordel grønnkålen utover et stekebrett med bakepapir, dryss over en klype salt. Stek grønnkålen ved 175 ˚C (bruk varmluft) til grønnkålen blir sprø. Det tar ikke så lang tid, ca. 15 minutter. Hvis bladene virker litt tykke, kan du snu dem en gang underveis i stekingen og eventuelt legge til 5 minutter på steketiden.
Kremet grønnkål
Ingredienser:
200 g grønnkål
2 dl fløte eller matfløte
Salt, kvernet pepper og revet muskat
Slik gjør du:
Skyll kålbladene, fjern den grove stilken og riv bladene i små biter. Kok inn fløten til halv mengde og smak kremen til med salt, pepper og revet muskat. Kok grønnkålen knapt mør i fosskokende lettsaltet vann, det tar ca. 2 minutter. Hell av kokevannet og la grønnkålen dryppe godt av seg. Bland kålen sammen med den innkokte kremen.
Grønnkålpai
4 personer
PAIDEIG:
125 g smør
250 g mel
1 dl kaldt vann
FYLL:
1 pose ferdig vasket og strimlet grønnkål (150 g)
1 stort hvitløkfedd, finhakket
2 store egg
2 dl crème fraîche, fløte eller matfløte
100 g revet ost
Olivenolje
Salt og kvernet pepper
Bruk en rund form, ca. 22 cm i diameter.
Slik gjør du:
Smuldre smøret inn i melet. Tilsett vann og kna deigen glatt og smidig. Eller kjør smør og mel i en hurtigmikser, tilsett vann og kjør til deigen har samlet seg. Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den hvile i ca. 30 minutter i kjøleskap. Kjevl ut deigen og kle formen med paideig. Fjern overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel, kle den med bakepapir og dekk bunnen med tørkede erter (for at bunnen skal bevare fasongen under steking). Stek bunnen ved 200 ˚C i 15 minutter. Løft ut de tørkede ertene.
Fres grønnkål til den blir blank i en stor stekepanne med litt olivenolje. Tilsett hvitløk og rør til grønnkålen mykner noe. Fordel grønnkålen utover tertebunnen og dryss over osten.
Visp sammen egg og fløte, krydre lett med salt og kvernet pepper (litt revet muskat er også godt).
Hell eggeblandingen over tertefyllet og stek terten ved 180 ˚C i ca. 30–40 minutter, eller til overflaten er gyllen og fyllet har stivnet. Serveres varm eller kald.
Grønnsaksuppe "rett i kroppen"
4 personer
2–4 gulrøtter
¼ kålrot
4 mellomstore poteter
1 persillerot
½ purre
¼ kål
Ca. 2 l kjøtt- eller grønnsaksbuljong eller bruk løpstikke
2 blader grønnkål
2 røkte kjøttpølser
Salt og kvernet pepper
Revet pepperrot til servering hvis ønskelig
Slik gjør du:
Vask og skrell alle grønnsakene. Skjær gulrøtter, kålrot, poteter og persillerot i jevne biter. Skjær purren i skiver, kålen i grove strimler/biter og riv grønnkålbladene i mindre biter. Ha alle grønnsakene, unntatt grønnkålen, over i kjele og tilsett buljong så det dekker grønnsakene. Kok opp og la det småkoke i ca. 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Skjær pølsen i biter og ha det sammen med grønnkålen i suppen mot slutten av koketiden. Smak til med salt og kvernet pepper. Dryss over fersk revet pepperrot for ekstra smak.
Tips: Varier grønnsaker og mengde etter eget ønske. Pølse kan erstattes med skinke, kjøttboller eller kokt svineknoke. En perfekt anledning til å bruke opp gode rester fra gårsdagens middag.