ROSENKÅL

Varebeskrivelse

Rosenkål kommer opprinnelig fra Belgia i området rundt Brüssel hvor den har blitt dyrket siden midten av 1700-tallet. Mange land har Brüssel i navnet på denne kålvarianten, og i Sverige kalles den for brysselkål. Rosenkål er ganske hardfør og egner seg godt for dyrking i Norge. Den kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. Etter innhøstning er den ikke så lagringsdyktig som andre kåltyper, og derfor går mye av produksjonen direkte til fryseindustrien. Rosenkål består av opp til 60-70 små hoder hengende på en stengel. Den har en særegen, søt, nøtteaktig smak.

 

Bruksområde

Rosenkål brukes både rå og kokt. Rå kan den strimles i salater. Kokt, smørdampet eller stekt er den god til kjøtt, vilt, kalkun og fisk. De kokes så vidt møre i lettsaltet vann i ca 5 minutter.

 

Egenskaper

Rosenkål inneholder noe A- og mye C-vitaminer samt jern og kalium.