top of page

Bondebønner

Bondebønner blir også kalt hestebønne, bønnevikke eller fevesbønner, hører til planteslekten Vicia. Den store belgen er lysegrønn eller gul-brun og fløyelsaktig innvendig. Den inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er meget velsmakende. Det er kun de lysegrønne, nyreformede bønnene som skal spises, og ikke belgen. Norsk sesong: fra slutten av juli og ut august.

Belgen åpnes på langs og bønnene plukkes ut. Ha vann i en kjele og tilsett salt. Kok bønnene i 3-5 minutter om du skal bruke dem i salater. Skal du lage stuing bør de koke i 5-8 minutter. Skyll bønnene i kaldt vann for å stanse kokingen.

Bønner er mager kost, men rik på mineraler og vitaminer. De inneholder også protein. For vegetarianere er bønner et viktig proteintilskudd. Bønner kombinert med brød, korn og pasta gir like god proteinkvalitet som kjøtt og fisk.

Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.

bottom of page